Figaro d.o.o.
Kulturno Turistična Agencija
Lokavec 173
5270 Ajdovščina, SLO

Tel: +386 01 4315 209
Fax: +386 01 2322 668
Gsm: +386 041 645 721
haluda@siol.net

Seznam artistov

Olga Gracelj - sopran

Olga Gracelj 1Rojena  sem bila 15.01.1950 na Jesenicah. Živela sem na Bledu, kjer sem končala osnovno šolo. Učiteljica, ki me je učila od prvega do četrtega razreda, je imela izredno sposobnost za odkrivanje posebno nadarjenih učencev. Zelo kmalu je odkrila mojo nadarjenost za petje, zato me je v tretjem razredu napotila v glasbeno šolo, ki sem jo uspešno končala – glavni predmet klavir. Ob  tem sem zelo rada prepevala v pevskih  zborih in tudi na samostojnih javnih nastopih, ki so bili zelo uspešni; Na vsakoletnih prireditvah »Pokaži kaj znaš« na Bledu sem zmagala štirikrat zaporedoma. Profesorica klavirja mi je svetovala naj nadaljujem študij klavirja na srednji glasbeni šoli v Ljubljani. V jeseni leta 1965 sem se vpisala na Srednjo glasbeno šolo in sicer kar v dva oddelka: klavirskega in teoretsko pedagoškega. Vendar zaradi preobremenjenosti, nisem zmogla nadaljevati študij glavnega predmeta klavirja. Prepevanje v zboru, je bil moj najljubši predmet pri prof.Janezu Boletu. To je opazil tudi sam prof. J.Bole in mi je predlagal naj se vpišem na pevski oddelek. Tako sem po končanem teoredskopedagoškem oddelku začela študij solo petja pri prof. Sonji Bleiweisovi in ga tudi v treh letih uspešno končala.
        Med tem sem postala članica zbora Slovenske Filharmonije, ki je deloval še zadnja tri leta. Obenem sem bila tudi tri sezone članica zbora SNG – Opera in balet Ljubljana.
         Leta 1973 me je pot zanesla v Veliko Britanijo v Manchester, kjer sem uspešno opravila sprejemni izpit za solo petje. Tako sem tega leta postala redna študentka pevskega oddelka  na Royal Northesn College of Music v Menchestru pri prof. Eni Mitchell. Študij je trajal štiri leta in v času teh let sem bila deležna dveh nagrad: Vaughn Eilliems sklad in naslednje leto sem v Londonu konkurirala z avdicijo za sklad Countess of Munster Trust. S to nagrado sem si plačala tri simestre študija. Istočasno sem bila deležna še ene šolnine od Royal C. of Music. V domovini takrat ni bilo mogoče dobiti štipendije. V času študija sem javno nastopala v vokalno - instrumentalnih  delih, kot so Kantate, oratoriji in znane maše. Nastopila sem v Yorku, Liverpoolu, Liedsu, in Menchestru. Z akademsko predstavo (opero) semo nastopili v Londonu (English National Opera) in Kraljevi operi v Kopenhagnu na Danskem.
        Diplomirala sem leta 1977. Takrat sem opravila nekaj avdicij – tudi v Ljubljani. Na željo svoje mame sem leta 1979 sprejela ponujeno zaposlitev v SNG – Opera in balet Ljubljana. Do danes sem interpretirala lepo število opernih likov. Vzporedno z opernimi predstavami, redno nastopam tudi na koncertnih odrih doma in v tujini (Danski, Finski, Luxemburgu, Švici, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Rusiji, Bolgariji, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Kanadi)
          Leta 1985 sem prejela nagrado Prešernovega sklada
          in naslednje leto še nagrado Sv. Fortunata v Linzu.
           Za vlogo Julije v Švarovi operi Slovo od mladosti sem na Opernem Festivalu Ljubljana prejela posebno priznanje.
           Leta 1992 pa sem za vlogi Rosalinde ( R, Strauss –Netopir) in Antonije (Offenbach – Hoffmanove pripovedke) prejela Župančičevo nagrado.
         Stalno sodelujem z Triom Lorenz in že dvanajst let V Baročnem Triu Barocco Forte ( Stanko Arnold – trobenta in Maks Strmčnik – orgle). S Triom Barocco Forte smo ob desetletnici v živo posneli slavnostni koncert za RTV – Ljubljana, kateri je bil že nekolikokrat  predvajan.  in izdali CD – zgoščenko. To leto pa bo izšla še zgoščenka z Triom Barocco Forte z deli slovenskih skladateljev.
          Marca 1998 sem bila predsednica komisije 27. tekmovanja mladih pevcev Slovenije.
          Leta 1993 v jeseni sem začela poučevati vokalno tehniko na  Akademiji za glasbo v Ljubljani in istočasno dudi na AGRTF v Ljubljani  gledališko petje. Moje pedagoško delo smo prvič javno predstavili  z nastopom mladih igralcev. Kot pevci so izvajali: samospeve, narodne pesmi, songe chansone, musicle, pesmi Weilla – Brechta ….  Koncert je bil tudi ocenjen v dnevnem  časopisu Delo.
          Moja umetniška in strokovna vloga ter energija bosta še v naprej usmerjena v poustvarjalno delo in z velikim veseljem bom moje dolgoletne  umetniške izkušnje prenesla  v pedagoško delo na področju petja študentom na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer trenutno poučujem


KRONOLOGIJA KONCERTOV

RECITALI
           

KRONOLOGIJA PREDSTAV

OLGA GRACELJ   OPERNE ARIJE  CD

CD OLGA GRACELJG.Puccini: Tosca Aria si Tosca "Vissi d´arte.. OLGA  GRACELJ

Giuseppe  Verdi: MOČ USODE   arija Leonore....Olga Gracelj

Jurij Reja in Olga Gracelj v vlogi Minke v Gorenjskem slavčkuOlga Gracelj in Dragica Kovačič v vlogi Fiordiligi iz opere Cosi fan TutteOlga Gracelj v operi Zvedave ženskeRuslakaJurij Reja in Olga Gracelj v vlogi Manon iz istoimenske opereMusetta iz opere BohemeOlga Gracelj v Hoffmanivih pripovedkahOlga Gracelj v operi Don JuanOlga Gracelj v operi Španska uraOlga Gracelj v vlogi ...Olga Gracelj v vlogi Đule v operi Ero iz drugega svetaOlga Gracelj v vlogi Gilde iz opere RigolettoOlga Gracelj v vlogi Julije iz opere Slovo od mladostiOlga Gracelj v vlogi Margarete iz opere FaustOlga Gracelj v vlogi Mimi iz opere BohemeOlga gracelj v vlogi Pamine v operi Čarobna PiščalRosalinda v operi NetopirOlga Gracelj v vlogi Rusalke iz istoimenske opereOlga Gracelj v vlogi Sofije v operi WelterOlga Gracelj v vlogi Valentine iz opere HugenoteOlga Gracelj v vlogi Violete iz opere Traviata 2Olga Gracelj v vlogi Violete iz opere TraviataRosalindaStane Koritnik in Olga Gracelj v vlogi Mimi iz opere Boheme